En försummad tomatplanta…

Blir också en tomatplanta! Det är åtminstone vad jag hoppas på…

Det (enda) som varit jobbigt med min graviditet är att jag inte orkat något… Kroppen mår prima, men jag har INGEN energi.

Så, allt ligger lite efter och är en smula försummat. Så även tomaterna. Jag sådde dom ganska sent, i början av april tror jag, och jag använde dels frön från förra året och dels frön jag tagit själv förra året. Jag tänkte att grobarheten säkert inte var så bra på grund av det, så jag slängde ner en tio, tolv frön i varje kruka. Bredsådde, nästan. Varenda frö grodde, så nu har jag i runda slängar 40 tomatplantor. Hur många jag har plats för i trädgården? Om jag ställer dom alldeles för tätt kanske 20. KANSKE.

Men, nu har jag alltså 40 plantor som förväntar sig kärlek. Det har dom inte fått. Dom grodde fint, men sen hände det inte så mycket mer. Dom liksom stannade i växten när dom var runt fem cm. Jag väntade länge på att dom skulle växa, tills jag äntligen fattade att dom saknade något… Typ näring.

Samlade all min energi och planterade om en av krukorna, den med cocktailtomatplantor. Var så snäll så och satte en planta i varje kruka, och VIPS sköt dom iväg och växte av bara den, så nu skulle dom behöva planteras om igen. Det kommer jag inte göra. Just den sorten är ”minst värd” ut matsynpunkt här hemma, så jag kommer helt fräckt sätta dom rakt ner i en pallkrage när dom fått vänja sig lite vid solen så dom inte steks… Kommer plantera ner dom drygt en decimeter i jorden, så blir dom med lite tur kompakta och fina ändå.

Så var det bara drygt 30 kvar då… Jag tittade på dom några dagar, men insåg snabbt att 1, jag har inte 30 krukor och 2, jag ORKAR inte! Så, jag tog den lilla krukan med ca tio plantor i, och satte ner hela klumpen i en något större kruka med jord. Dö om ni vill, typ.

Det gjorde dom inte. Dom blev superglada och sköt iväg i växten med raketfart. Det är nog inte mer än två veckor sen, men dom har alla gånger vuxit en och en halv decimeter. Dags att plantera om…

Just den här sorten är något mer värd ur matsynpunkt av den enkla anledningen att dom är större och ger mer mat, så här ville jag ändå plantera om en gång till för att inte riskera att precis ALLA dör. Bara några… Men har jag 30 krukor nu då? Nej. Orkar jag? Nej verkligen inte! Så jag grävde fram några femliters-hinkar och upprepade proceduren. Ner med hela rasket i hinken och fyll på med jord. Sen fick dom flytta ut i ”växthuset” där jag hängde upp några sjok fiberduk som skydd mot solen, och så får vi se hur det går.

Jag hade ju kunnat hävda att det var ett experiment, men det är ju inte helt sant. Däremot kan man ju lugnt säga att det BLEV ett experiment! Kan man ”bredså” tomat och omplantera dom i en enda stor klump? Det återstår att se!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *